Εθελοντική Αιμοδοσία ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Αιγάλεω "Μήπως είσαι ο τύπος μου;"
Με χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και πολύ κέφι ολοκληρώθηκε η εθελοντική αιμοδοσία της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Αιγάλεω που έλαβε χώρα στα γραφεία της, Μοσχονησίων 23, Αιγάλεω. Εθελοντές και πολίτες έδωσαν το "παρών", προσφέροντας αίμα παρά τις κρύες συνθήκες που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από την επέλαση του κύματος κακοκαιρίας "Λέανδρος".
Η καμπάνια της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Αιγάλεω "Μήπως είσαι ο τύπος μου" ενθαρρύνει εθελοντές και πολίτες να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα της αιμοδοσίας με το σύνθημα "δεν ξέρεις ποτέ ποιον θα σώσεις", ένα σύνθημα που αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα με το πέρας του 2020, μιας χρονιά που μας δίδαξε περισσότερο την προσωπική ευθύνη για την προστασία του συμπολίτη μας. Στο τέλος της αιμοδοσίας, συγκεντρώθηκαν 50 φιάλες από 60 εθελοντές χάρη στις πυρετώδεις εργασίες του νοσηλευτικού προσωπικού του Π.Γ.Ν. "Αττικό".
Η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. συνεχίζει την επιφυλακή της καθώς η Περιφέρεια Αττικής επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Ελλάδος Ρουμελιώτη Γεώργιο, ο οποίο κίνησε άμεσα τον μηχανισμό για την κινητοποίηση των εθελοντών.
Λόγος #1: Ισορροπία επιπέδων σιδήρου στο αίμα
Τα αυξημένα επίπεδα σιδήρου μπορεί να αποδειχτούν χειρότερα από την έλλειψη σιδήρου και στην πραγματικότητα είναι πιο συνηθισμένα από την ανεπάρκεια σιδήρου -ειδικά στους άντρες-.
Για κάθε μονάδα αίματος που δίνεις υπολογίζετε ότι χάνεις περίπου 1/4 του γραμμαρίου σιδήρου. Μπορεί στην αρχή αυτό να ακούγεται άσχημο αλλά στην πραγματικότητα η δωρεά αίματος βοηθά στην απελευθέρωση του σώματος από την περίσσεια σιδήρου. Ένα παράδειγμα αυτού: οι γυναίκες με έμμηνο ρύση έχουν λιγότερες καρδιακές προσβολές. Αυτό προηγουμένως θεωρούταν ότι οφείλεται στις ορμόνες, αλλά τώρα θεωρείται ότι οφείλεται σε χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου.
Παρόμοια με τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι αιμοδότες έχουν βρεθεί να είναι 88% λιγότερο πιθανό να πάσχουν από καρδιακή προσβολή, και αυτό οφείλεται στις επιδράσεις της αιμοδοσίας σχετικά με τα επίπεδα σιδήρου. Οι ερευνητές εξήγησαν:
“Επειδή υψηλά επίπεδα σιδήρου στο σώμα θεωρούνται ως παράγοντας κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η δωρεά αίματος θα μπορούσε θεωρητικά να μειώσει τον κίνδυνο, μέσα από τη μείωση των αποθεμάτων σιδήρου του σώματος.”
Είναι ενδιαφέρον, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Απρίλιο του 2013 στο θέμα της American Journal of Public Health, ότι ερευνητές διαπίστωσαν ότι φάρμακα που μειώνουν την χοληστερίνη, βελτιώνουν την καρδιαγγειακή έκβαση, τουλάχιστον μερικώς, από την αντιμετώπιση των προ-φλεγμονωδών επιπτώσεων των υπερβολικών επιπέδων σιδήρου.
Σε αυτή τη μελέτη, τα βελτιωμένα αποτελέσματα συσχετίστηκαν με χαμηλότερα επίπεδα φερριτίνης (σίδηρος), αλλά όχι με “βελτιωμένη” κατάσταση των λιπιδίων. Ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση του σιδήρου μπορεί να είναι μια ασφαλής και χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση στις στατίνες, και σύμφωνα με την λογική, αυτό σημαίνει ότι η αιμοδοσία σας, η οποία μειώνει τον σίδηρο, θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει πάρα πολύ.
Λόγος #2: Βελτίωση της ροής του αίματος
Ξέρεις τι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, το κάπνισμα, οι ραδιοσυχνότητες, και άλλες τοξικές ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις, το συναισθηματικό στρες, το άγχος, η υψηλή χοληστερόλη και τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος κάνουν στο αίμα σας;
Όλα αυτά προκαλούν υπερπηκτικότητα στο αίμα σας, πράγμα που σημαίνει ότι το αίμα καθίσταται παχύ και αργό σε κίνηση, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο να για θρόμβο στο αίμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι υπερπήξιμες αίματος συμβάλλουν στην φλεγμονή, γιατί όταν το αίμα σας δεν ρέει καλά, το οξυγόνο δεν μπορεί να πάρει στους ιστούς σας.
Για παράδειγμα, μερικά χάπια ελέγχου των γεννήσεων ήταν διαβόητα για την πρόκληση καρδιακών προσβολών στις γυναίκες. Ένας από τους μηχανισμούς που προκαλούν αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο είναι ότι τα συνθετικά οιστρογόνα και οι προγεστερόνες αυξάνουν το ιξώδες του αίματος.
Επαναλαμβανόμενες δωρεές αίματος μπορεί να βοηθήσουν το αίμα σας να ρέει καλύτερα, ενδεχομένως, να περιορίσουν τη ζημιά στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας, η οποία θα οδηγήσει σε λιγότερα αρτηριακή μπλοκαρίσματα. Ο Phillip DeChristopher, MD, Ph.D., διευθυντής της τράπεζας αίματος του Πανεπιστημίου Loyola Σύστημα Υγείας, δήλωσε:
“Αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι αιμοδότες δεν φαίνεται να είναι στο νοσοκομείο τόσο συχνά και αν είναι, έχουν μικρότερη διάρκεια παραμονής … Και είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνους.”
Λόγος # 3: Ευκαιρία να πραγματοποιήσεις ένα μίνι έλεγχο.
Κάθε αιμοδότης περνά έναν «μίνι έλεγχο» πριν από τη δωρεά αίματος. Η θερμοκρασία θα πρέπει να ελέγχεται, μαζί με την αρτηριακή σας πίεση, το σφυγμό, και την αιμοσφαιρίνη. Το αίμα θα ελεγχθεί για 13 μολυσματικές ασθένειες όπως το HIV, ηπατίτιδα B και C, τον ιό του Δυτικού Νείλου, και τη σύφιλη.
Η αιμοδοσία δεν είναι σίγουρα μια αντικατάσταση για ιατρική περίθαλψη, αλλά μία ευκαιρία για μια (δωρεάν) ματιά στην υγεία σου (καθώς και ειδοποίηση αν έχει εκτεθεί σε λοιμώδες νόσημα χωρίς να το γνωρίζεις)
Λόγος #4: Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Οι άνθρωποι που εργάζονται εθελοντικά για τους ανθρωπιστικούς λόγους, δηλαδή για να βοηθήσουν τους άλλους και όχι τον εαυτό τους, φαίνεται να ζουν περισσότερο από εκείνους που προσφέρονται εθελοντικά για πιο εγωκεντρικούς λόγους. Οι αλτρουιστικοί εθελοντές απολαμβάνουν ένα σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη, με τον επικεφαλή συγγραφέα της μελέτης σημειώνει:
“Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι άνθρωποι που εργάζονται εθελοντικά με άλλους ανθρώπους ως το κύριο κίνητρό τους, μπορεί να χαρακτηρίζονται από πιθανούς στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με τον εθελοντισμό, όπως οι χρονικοί περιορισμοί και η έλλειψη αμοιβής».
Πηγή : http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/07/28/blood-donation-benefits.aspx